Jag är skyldig en ursäkt

Anneli Jäderholm – jag har stridit mot dig så många gånger kring det här med bältesläggningens vara eller inte vara. Du hävdar, med all din rättmätiga sanning, att den är så kränkande att du inte vet hur du någonsin ska kunna överleva den en gång till. Jag har inte haft samma uppfattning – jag upplever den inte särskilt kränkande. Tvärtom har det funnits stunder då jag känt det som en överlevnadsstrategi för mig. Jag börjar ändra mig.Då handlar det ändå inte om kränkningen av själva handlingen utan frekvensen av bältestillfällena. Jag har nu legat inne under tvångsvård i en vecka, under den tiden har jag varit bälteslagd NIO gånger. T om jag tycker att det är fel – och på tok för många gånger att det på något sätt ska gå att rättfärdiga.

Dessutom tycker jag att det ska vara en självklarhet att efter varje incident, vare sig det lett till bälten eller ej ska följas upp med ett eftersamtal så att man lär sig hur man ska kunna undvika samma situation igen. Men icke här!

Jag har precis kommit från läkarsamtalet där han konstaterar att vid första negativa handlingen (självdestruktiva) jag gör blir det bälte i FYRA timmar. Jag begriper inte tidsintervallet – för mig osar det straff. De menar att jag ska lugna ner mig. Men, ursäkta, så jävla långsam är jag väl inte. Har de ännu inte fattat att jag med min borderline personlighetsstörning har otroligt snabba humörsvängningar…

Så nu vet jag att vid nästa ångestattack hamnar jag i bältessängen. En säng som dessutom är inställd för kortare  personer än jag, Vilket betyder att jag inte kan sträcka ut benen utan att det spänner obehagligt runt vristerna. Jag är speechless! Och som psykpatient dessutom useless!

Har jag några rättigheter alls? När man är inlagd på tvång har man rätt till en stödperson (från Patientnämnden) Det blir man upplyst om samtidigt som de talar om sitt tvångsbeslut. Jag har idag en vecka senare inte fått någon sådan. Detta är rätt bråttom då man aldrig vet hur länge man ska ligga inne. idag ringer jag själv till Patientnämnden och hon konstaterar att faxet ligger på hennes bord i dag (sex dagar efter beslut!). Hon ska ta tag i det omgående och återkomma till mig. Jag litar mer på att hon gör det hon ska än personalen på detta, vill inte skriva ”dårhus”, ändå är det det ordet som faller genom fingrarna.

Läkaren bestämde idag fortsatt vård, inlåsning, på obestämd tid.

Under tiden får jag gå omkring i mina enda byxor som en mugg filmjölk tömdes över igår kväll. Också lakanet är blev indränkt, men det är klart det syns ju inte filmjölken är ju vit som allt annat i rummet.

Tycker inte om att låta så bitter, men tyvärr är min hjärna just nu ockuperad.

Om Agneta Werner

Jag heter Agneta Werner, nu mer frisk än sjuk. Under mycket lång tid bestod livet av upprepade självmordsförsök, självskadande och ett ändlöst antal dygn, månader, år inom slutenvården, såväl allmänpsyk som rättspsyk. Jag har börjat undra över vad det var som fattades mig. Vad det var som gjorde att det tog över 20 år att komma upp på banan igen.
Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Jag är skyldig en ursäkt

 1. Eva W skriver:

  Hej Agneta. Om jag är rätt informerad så är det tillåtet att en fasthållning i bälte får pågå i högst 4 timmar sedan måste en läkare göra en ny bedömning. Men det finns INGET som säger att en bältesläggning därmed måste PÅGÅ i 4 timmar. Ju kortare dessto bättre. Ligger personen dessutom obekvämt finns det ju ytterligare en anledning till att göra det så kort som möjligt. NIO gånger är mycket på kort tid och konstigt är det att du inte erbjudits eftersamtal. Du borde erbjudas nya sängkläder, rena kläder och samtal. Utan det blir vem som helst bitter. Kram Eva

 2. Ola skriver:

  Jag vet faktiskt inte vad jag ska tro
  Jag vet att.du sagt att ibland kan bältes läggning vara bra. Men nu låter det verkligen mer som straff.
  Alltid samtal är för mig självklart.
  Tack ändå för att du kan beskriva…
  Kram

 3. Solveig skriver:

  Hej Agneta,
  Vill bara säga att din röst är värdefull och viktig! Tack!
  Stor kraaam
  /Solveig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s