Jag är unik men jag är inte ensam

Med spänning öppnar jag tidningen för att läsa vad som står om gårdagens seminarium jag var på. Det som hette ”Sjuk på fel sätt?” och handlade om socialförsäkringssystemet och psykisk ohälsa. Snart undrar jag: Var vi på samma ställe du och jag, Hanne Kjöller? (DN 12/11-13) Jag känner inte igen mig. Istället känner jag att du inte förstått någonting – eller inte velat förstå alls.

Idag drabbas en av fyra någon gång i livet av psykisk ohälsa. Jag är en av de fyra som behöver stressfri tid att rehabiliteras, i mitt fall leva. Jag har idag en varaktig sjukersättning, tidigare kallad förtidspension. Det betyder inte att jag därmed vill tillskriva mig särskilt dålig arbetsmoral eller vara särskilt oförmögen att utstå obehag, egenskaper som tilldelas mig av Hanne Kjöller i DN idag. Jag är oändligt trött på att hamna i facket lat, karaktärslös tillika fuskare.

Jag är inte född sjuk, med psykisk ohälsa. Det uppstod under pressade förhållanden långt senare. Jag har befunnit mig i facket ”psykisk ohälsa” de senaste 20 åren. Ca 12-15  av de åren har jag befunnit mig inom den psykiatriska slutenvården. Jag har varit nära döden ett otal gånger, jag anser inte att att överleva dessa tillfällen lika många gånger tyder på ”oförmåga att utstå obehag”. Men det kanske är någon (Hanne Kjöller eller annan förstå-sig-påare) som har lust att byta?!

Det är sorgligt att en så raljant och föraktande hållning mot människor, som hamnat i en ohälsa som kan drabba vem som helst, ska få sammanfatta ett seminarium som var till för att belysa hur dagens socialförsäkringssystem korrelerar mot just denna del av befolkningen.

Det är också sorgligt att utgångspunkten i dagens rehabiliteringskedja ligger i uppfattningen att jag med psykisk ohälsa har dålig arbetsmoral. Återigen: Finns det någon som tror att jag själv valt min sjukdom? Finns det någon som vill byta? Sjukhustiderna lånar jag extra gärna ut!

Historiskt sett så låg stor makt över sjukskrivningen hos läkarna. De gjorde en medicinsk bedömning och utifrån den skrev de ett intyg. Idag ska läkaren även bedöma patientens arbetsförmåga utifrån satta diagnos som i sig är ett betydligt svårare uppdrag för en medicinskt utbildad läkare. Kanske är det det som har gjort att läkarens ord idag allt oftare ifrågasätts och istället tillfrågas andra ”experter”. Läkaren anklagas vidare för att skriva ner vad patienten önskar mer än en objektivt ställd diagnos.

I mina ögon är det återigen uppfattningen om mig, patienten som bara fuskar – och vill ligga hemma socialt isolerad och ensam istället för att befinna mig på en arbetsplats – som härskar. Detta är inte bara ett ifrågasättande av mina kunskaper, förmågor och moral utan också en grov underskattning av läkarens kompetens.

Men jag är överens med DN:s ledarskribent om problematiken att hantera ”psykiska diagnoser” som ett enhetligt begrepp. Som om jag skulle ordineras samma behandling för ett benbrott som en influensa.

Det som förvånar mig är då ledarens slutreplik då hon frankt konstaterar att vila och kravlöshet sällan är någon bra bot mot ångest. Sanningen i det påståendet är svårt för mig att avgöra då min diagnos inte handlar om ångestproblematik. Som sagt alla psykiska diagnoser är inte lika och kan då heller inte behandlas lika.

Förutom minnet av alla starka personliga berättelser och livsöden bär jag med mig slutorden från Ruth Manneqvist, Umeå Universitet, som får fungera som en utopisk dröm för mig.

– När läkaren sätter en medicinsk diagnos och föreslår en behandling så svarar försäkringskassan: Hur ska vi kunna hjälpa dig under den tiden?

Jag har skrivit mer om vad som sades under dagen på SocialAktion.nu.

Om Agneta Werner

Jag heter Agneta Werner, nu mer frisk än sjuk. Under mycket lång tid bestod livet av upprepade självmordsförsök, självskadande och ett ändlöst antal dygn, månader, år inom slutenvården, såväl allmänpsyk som rättspsyk. Jag har börjat undra över vad det var som fattades mig. Vad det var som gjorde att det tog över 20 år att komma upp på banan igen.
Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s