Nu är goda råd billiga

Att ha en bipolär diagnos, eller åtminstone läggning åt det humörsvängande hållet tycks ge fritt utrymme att sprida goda råd över mig som en ständigt roterande vattenspridare. Att ge goda råd och förmaningar utan att jag bett om några upplever jag många gånger som en omyndigförklaring och en total brist på tilltro till min egen förmåga.
I större delen av mitt liv har jag mötts av tvivel och kanske i viss mån rädsla då jag går igång och verkligen vill något. Det är SÅ tröttsamt och det är inte sällan jag känner smaken av förnedring dra genom min mun.

Att växa upp som lilltjejen i en syskonskara, med två äldre bröder fem och sju år äldre har satt sin prägel på mitt liv. Jag är otroligt känslig för att bli skrattad åt, bli sedd som naiv och barnslig, att inte bli tagen på allvar. I backspegeln kan jag idag se att mitt yrkesval för 30 år sen inte skedde av en slump. Tyvärr, får jag väl säga till alla bibel- och rättrogna, var mina motiv att bli präst inte av det frommare slaget, en stark inre kallelsen. Nej, det jag sökte var mer en stark bekräftelse och att bli sedd och inte minst att bli tagen på allvar. Det är sällan prästen i den lilla landsbygdsförsamlingen blir särskilt ifrågasatt och utsatt för löjeväckande kommentarer och bemötanden.

Nu vid femtio års ålder har jag inte samma behov av yttre bekräftelse. Jag är i mig själv mycket mer säker i min identitet, men givetvis har också jag, som alla människor behov av ett visst mått av erkännande och uppmärksamhet för den jag är. Kanske att det är just det som stör mig så då jag blir utsatt för så många råd och uppmaningar från familj, vänner och andra mycket välmenande personer i min närhet.

Om det varit för trettio år sedan kanske jag var mer i behov av denna typ a vägledning. Idag kan jag med viss säkerhet hävda att jag är mer medveten om mina inre processer än människor i gemen. Det är ett faktum att jag de senaste tjugo åren på heltid ägnat just mig själv och mina inre känslor och reaktioner fullt fokus. Hur många av alla välmenande goda-råd-givare har det?

Men ok, jag vet att de inte vill mig något som helst ont, de alla vill mig bara så väl – ändå blir det så fel – ibland!

Jag har läst någonstans att anledningen till att människor med bipolär läggning överlevt evolutionen är den kreativitet och handlingskraft vi besitter i våra höjdpunkter. I perioderna mellan dessa själsligt höga tillstånd drar vi oss tillbaka till grottan och samlar kraft till nästa innovativa skov – och det är helt okej. Jag upplever det som rätt trösterikt att känna en acceptans, om inte annat inför mig själv, till dessa stunder av tillbakadragenhet.

Men jag känner samtidigt en otrolig frustration över att så snart jag vill något, och då vill jag oftast något väldigt starkt, så ska jag bli utsatt för skepsis över min egen förmåga att känna och tänka, något som jag tränat på i så många år.

Istället är det så att jag numera är mer stolt över min spontanitet och handlingskraft. När jag väl fått en tanke i skallen så fastnar den inte där utan den prövas genom både hjärna och mage. Därefter iscensätter jag det jag vill, här och nu.

Det är allmänt känt att runt mig står det inte still, jag får på kort tid mer gjort och genomfört än sådant som många andra drar på i evigheter. För mig är det ett sunt och friskt sätt att förhålla sig till det dagliga livet.

Till sist vill jag bara tacka för alla goda råd jag fått i all välmening, de ligger nu samlade i en stor svart säck jag har därhemma. När tiden är mogen för ett råd vet jag var jag kan finna ett. Ett arrangemang som passar mig precis – ge mig föralldel era råd men överlåt till mig om och när jag vill använda dem!

Om Agneta Werner

Jag heter Agneta Werner, nu mer frisk än sjuk. Under mycket lång tid bestod livet av upprepade självmordsförsök, självskadande och ett ändlöst antal dygn, månader, år inom slutenvården, såväl allmänpsyk som rättspsyk. Jag har börjat undra över vad det var som fattades mig. Vad det var som gjorde att det tog över 20 år att komma upp på banan igen.
Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nu är goda råd billiga

  1. Ola skriver:

    De bästa råden jag fått är de jag kommit fram till själv genom att ngn verkligen lyssnat.
    Lyssnat inte värderat.
    Ola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s