Cyklande psykiater

Ingen kan säga att jag inte var beredd. Jag har gruvat mig och förberett mig i veckor. Ändå blev det just så jobbigt jag fruktat. Han begrep inte vad jag pratade om. Som vanligt avbröt han för egna kommenterande slutsatser. Som vanligt ledde hans slutsatser åt helt fel håll.

Precis som jag fruktat gav han mig en ångest jag inte haft på mycket länge. Är det så en psykiater ska fungera?

Jag kämpade för att han skulle förstå att jag både vill och kan klara mig utan någon psykinblandning. Jag försökte få honom att förstå att jag inte vill ta av mig skorna, sitta barfota i hans väntrum och vänta på att han ska öppna dörren för mig exakt den tid vi bokat, sen se hans huvud på sned, väntande på att jag ska ta initiativet till att skaka hans hand. Jag sätter mig – i den stol jag förväntas sitta i, sen slår han sig ner och väntar på att jag ska säga något. Varför kan han inte förstå att jag idag känner allt det där snudd på kränkande?

Jag vill inte vara beroende av hans skoförbud eller att han öppnar en låst dörr för mig. Jag vill och kan klara mig själv – utan hans s k behandling.

Jag får argumentera hårt för att få honom att fatta att jag inte vill träffa honom annat än för medicinuppföljning och nya recept. Han menar att det fortfarande finns vissa problemområden att jobba med. Jag frågar honom då om det finns någon människa i detta avlånga land som inte har det. Vad jag förstår är det inte ens en bråkdel av dem som av den anledningen söker hans fackkunskaper. De klarar av sina bekymmer på egen hand. Men bara för att jag dokumenterats och utvärderats inom psykiatrin i närmare tjugo år så ska det inte vara en möjlig realitet också för mig.

Precis som jag gissat och i viss mån fruktat så var han heller inte ett dugg imponerad av mitt nya liv. Inte heller saker och metoder till min hjälp jag läst på nätet, skrivet av kollegor till honom. Min nya kosthållning, mina positiva erfarenheter av magneter, rent vatten och ren luft och bra näring berörde honom inte märkbart. Kommentarer som: ja ja, vissa tror ju på sånt! Tydligen rätt ointressant för honom att jag mår bra av det jag håller på med – eller kanske det var hotande!?

Jag blev trött och rätt modfälld av mötet med honom – ytterligare en anledning till att inte se honom så ofta. Det är väl inte så lyckat om man mår sämre efter att ha träffat sin psykiater – borde det inte vara tvärtom?!

Jag tror att det var mer det här tröga mötet med honom än mina senare redovisade framsteg i medarbetarplanen på jobbet som gjorde att kvällen inte kändes något bra. Det är faktiskt så att inte heller denna dag känns som en av livets bästa. Men vem kan begära att få alla goda dagar uppradade som smultron på ett grässtrå?! Jag får leva med förvissningen att de finns där och att de kommer till mig – nuförtiden allt oftare – i alla fall om jag slipper doktorn:-))

Jag åker hem tidigt från jobbet idag. Känner för en stund framför TV:ns bristande krav på engagemang. Det är vad jag behöver såna här dagar och det är också vad jag ger mig själv såna här dagar.

Om Agneta Werner

Jag heter Agneta Werner, nu mer frisk än sjuk. Under mycket lång tid bestod livet av upprepade självmordsförsök, självskadande och ett ändlöst antal dygn, månader, år inom slutenvården, såväl allmänpsyk som rättspsyk. Jag har börjat undra över vad det var som fattades mig. Vad det var som gjorde att det tog över 20 år att komma upp på banan igen.
Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Cyklande psykiater

  1. Anneli Druve skriver:

    Fantastiskt skrivet, som vanligt!

  2. Anna F skriver:

    Hoppas doktorn läser din blogg! 🙂

  3. Henrik skriver:

    Tricket med psykiater är att spela DERAS spel bättre än dem själva, utan att de är medvetna om det. Då blir man plötsligt friskförklarad. Ungefär som mannen som ofta går omkring och tror att det är han som bestämmer och styr, medans det oftast är kvinnan som styr utan att mannen fattar det. Han tror att det är han som kommer med alla brillianta idéer och är inte medveten om att kvinnan placerade dessa idéer i han väg. Men hon älskar honom ändå. Livet är vackert.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s