Mina trogna humörsvängningar

Det bästa med mina svängningar i humör och energi är just det att de svänger. Det betyder  att de inte stannar i ett bottenläge. Jag vet, med mitt förnuft om än inte alltid i känslan, att saker och ting kommer att bli bättre.

Ibland, när humörsvängningarna kommer i samband med ett energifall gäller det att jag använder olika strategier jag lärt mig.

Häromveckan var jag på en hel dags konferens i Göteborg. Jag åkte hemifrån halv sex på morgonen för att säkert hinna med tåget kl sju från Stockholm Central. Hemma var jag inte förrän vid elvatiden på kvällen. För mig var det en verklig heldag, och jag hade folk runtomkring mig hela tiden. Människor som jag förväntades interagera med.

Vid tvåtiden på eftermiddagen började en känsla av overklighet komma över mig. Det kändes nästan som om ögonen höll på att tränga ur sina hålor. Jag fick nästan svårt att andas och jag kände hur tårarna brände bakom ögonlocken. Nu var det bråttom att hitta en plats att dra mig tillbaka till och inta horisontalläge.

Vi var precis inpå rasten så jag härdade ut (lite onödigt riskfullt kanske), sen gick jag direkt till personal på stället och frågade efter ett personalrum där jag kunde få sträcka ut mig en liten stund. Jag handlade efter en strategi jag lärt mig – dra mig undan och vila både kropp och sinne.

Problemet var bara att de inte hade något vilrum/personalrum! Istället fick jag en filt med mig ut trädgården. Där hittade jag en mycket smal brits där jag la mig och bara blundade och andades djupt. Efter en stund med frisk luft djupt ner i mina lungor, tystnaden och ensamheten kände jag att det gjorde verkan.

Jag låg nog där bara en kvart eller så men det räckte – jag hade fyllt på med lite ny energi. Jag orkade gå in igen och fortsätta vara med och aktiv resten av dagen. Jag är stolt över hur jag hanterade min energikris och hur jag tog hand om och lyssnade på min kropps och sinnes ångestrop.

Den här händelsen och mitt sätt att hantera den ger mig hopp! Jag klarade det och jag är övertygad om att jag kommer att klara allt fler liknande situationer i framtiden.

Om Agneta Werner

Jag heter Agneta Werner, nu mer frisk än sjuk. Under mycket lång tid bestod livet av upprepade självmordsförsök, självskadande och ett ändlöst antal dygn, månader, år inom slutenvården, såväl allmänpsyk som rättspsyk. Jag har börjat undra över vad det var som fattades mig. Vad det var som gjorde att det tog över 20 år att komma upp på banan igen.
Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s