Förutsättningslös Mindfulness

Min hankatt pinkar högt! Ständigt har jag både kiss och sand långt utanför kattlådan. Jag börjar bli lite less. I mitt sinne börjar jag leta efter en lösning. Jag behöver en annan låda. Var kan jag hitta en plastlåda med måtten 100cm lång, 35cm djup och 35cm hög? I vilket sammanhang kan en sån låda finnas att få tag i? Min hjärna kopplar in ”out-of-the-box”-tänket.

Jag frågar vänner. Jag försöker tänka mig lådan i olika sammanhang. Kan odlare ha en sån till planteringar? Efter besök på plantshop – nej! Kan en babybadbalja funka? Efter besök på barnavdelningen – nej! Min hjärna gick i flera dagar och vred och vände på måtten för att försöka hitta ett annat användningsområde för den balja som jag tänkte använda som kattlåda.

Jag tänker så ofta i de här sammanhangen på begreppet mindfulness och en beskrivande berättelse jag läste i det sammanhanget. En story som också talar för ”out-of-the.box”-tänk.

Föreställ dig att du väcks klockan två på natten av att någon ringer på dörren. När du öppnar står där en man som har alla attribut på att vara förmögen. Han har diamantringar på fingrarna, en tjusig bil står på uppfarten och han bär exklusiva kläder. Han ursäktar sig för den sena påhälsningen och berättar att han deltar i en tävling med några vänner. Tävlingen gäller vem som snabbast kan utföra en del märkliga uppdrag de närmaste timmarna. För hans del gäller det att så snabbt som möjligt få tag på en planka eller bräda, mätande 0.9 x 2 m. Han är mycket angelägen att vinna tävlingen och eftersom pengar är något han har i överflöd är han beredd att ge dig 100.000 för en sådan bräda. Mannen gör ett trovärdigt intryck och du uppfattar att det är allvar. Men var får man tag i en sådan klockan två på natten? Du funderar över ditt eget förråd, om det finns någon brädgård i närheten, om grannen kan ha en sådan m.m. men finner ingen lösning. Tyvärr måste du beklagande skicka honom vidare. Det grämer dig att du gått miste om en så stor summa pengar och inte blir det hela bättre nästa dag när du ser att grannen saknar ytterdörr på sitt hus och du inser vad hon har använt den till. Plankan hade varit gömd, dold i begreppet ”dörr”.

Jag hittade min låda på Priskrossaren – utan att ha en aning om vad dess ursprungliga uppgift var tänkt att vara. Mitt syfte fyller den mer än väl i alla fall.

Under min studenttid i Uppsala var mina speciallösningar, som ofta bestod av just dessa nya användningsområden för olika saker, kända under begreppet ”Werner-special”. Ganska bra uttryck då det är en förmåga att se och använda det jag har här och nu som jag ärvt från min far.

Jag ser det ofta som en utmaning att försöka upptäcka nya användningsområden för sånt som ursprungligen kommit till av en helt annan anledning. Det är en gåva/utmaning som många gånger, i all sin enkelhet, gett mig stor tillfredsställelse.

Om Agneta Werner

Jag heter Agneta Werner, nu mer frisk än sjuk. Under mycket lång tid bestod livet av upprepade självmordsförsök, självskadande och ett ändlöst antal dygn, månader, år inom slutenvården, såväl allmänpsyk som rättspsyk. Jag har börjat undra över vad det var som fattades mig. Vad det var som gjorde att det tog över 20 år att komma upp på banan igen.
Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s