Vill inte gå till doktorn

Jag berättar för honom jag mår bra, att jag skriver rätt mycket. Jag ger honom del av mitt engagemang kring frågor om bemötande i vården och hur viktigt jag tycker det är med ett respektfullt bemötande. Det känns som att han är med på noterna – ända tills jag serverar honom min dröm.
Då är han plötsligt inte med utan tycker att jag faller ut i floskler då jag säger att jag vill finna en väg genom det allmänna mediabruset med det jag har att säga. Jag blir både ledsen, arg och förvirrad över den reaktionen. Vad menar han? Menar han att det är ok att kritisera vården och hans kollegor så länge det inte når den breda allmänheten? Vad är då meningen med allt skrivande undrar jag då jag instinktivt reagerar på hans konstiga uttalande. Är det så att han tycker att skrivandet bara är ett bra sätt för mig att bearbeta jobbiga upplevelser och situationer jag varit utsatt för?

Jag upplever det sättet att resonera rätt kränkande. Inte mindre kränkande känner jag det då han så kategoriskt sågade den dröm jag anförtrodde honom. Jag vill inte träffa honom idag. Men då jag bestämt att en stadig psykiaterkontakt är något att värdesätta trots allt så ska jag inte ge upp. Det behöver dock inte betyda att jag går dit med glädje.

Ofta är det faktiskt så att jag tycker att han fungerar bra då jag mår dåligt. Då känner jag att han tar mig på allvar. Det känns också tryggt och bra att jag kan alltid få tag i honom på telefon om det skulle krisa till sig mellan våra inplanerade möten. Det betyder en hel del i trygghet.

Men när jag mår bra och kommer dit enligt schema tycker jag nästan alltid att han har en tendens att problematisera sånt som jag inte upplever som ett problem.

Jag har funderat över varför denna hans inställning stör mig så. Mina tankar går bakåt i tiden, till min uppväxt. Det var min mammas självpåtagna uppgift att hela tiden skruva ner förväntningar och glädjeämnen. Jag tror det var hennes sätt att försöka skydda mig från framtida eventuella missräkningar.

Jag upplevde det inte som särskilt stärkande. Jag hade mycket hellre tagit en besvikelse men ändå fått vara glad och förväntansfull en stund. Nu kändes det som att jag snuvades på dubbel glädje då jag varken fick ta del av den före eller efter. Jag ville ju bara få vara glad.

När jag i gymnasiet flyttade hemifrån insåg jag egentligen för första gången att det fanns ett annat sätt att möta olika situationer. Det var helt ok att glädjas i förväg. För visst är det väl så att förväntans glädje är minst lika stor som det efterlängtade målet. Med mamma som en självpåtagen pessimistkonsult genom uppväxten gick förväntan ifrån mig, visserligen av omsorg men ändå så förödande tragiskt.

Kanske att det är pga min mamma som jag idag är väldigt allergisk mot pessimistiska och negativa förhållningssätt. Jag har många viktiga års förväntans glädje att ta igen.

Idag måste jag hitta ett sätt att handskas med en doktor som fungerar bättre i livets skuggsida än i min värld när den är fylld av hopp och framtidstro.

Om Agneta Werner

Jag heter Agneta Werner, nu mer frisk än sjuk. Under mycket lång tid bestod livet av upprepade självmordsförsök, självskadande och ett ändlöst antal dygn, månader, år inom slutenvården, såväl allmänpsyk som rättspsyk. Jag har börjat undra över vad det var som fattades mig. Vad det var som gjorde att det tog över 20 år att komma upp på banan igen.
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vill inte gå till doktorn

  1. socialbalans skriver:

    Jag tycker att du ska fortsätta! Du gör en bra insats. De är du som ska veta hur mycket du orkar, kan och vill. Bra att doktorer finns där om man behöver dem men de är inte allvetare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s