Sjuk eller ond

Visst vore det bra om alla onda brott utfördes av psykiskt sjuka människor? Visst vore det självklart skönt om Breivik blev förklarad som sjuk? Bortsett från straffpåföljden då. Men vad skönt det skulle kunna vara att helt sant kunna säga att alla onda människor är psykiskt sjuka. Och därmed alla psykiskt sjuka människor onda…

Det är väl här någonstans stigmatiseringen av psykisk sjukdom ligger. Det är något man inte vet något om, det är något man är rädd för just för att man inte vet något om det. Det är vanligt – fast man inte vet var, för man ser det inte.

De säger att 1 av 4 drabbas av psykisk ohälsa – vilken tur att jag är nummer 2 då! Men kan jag vara helt säker? Jag blev ju lite ledsen när min hund dog förra året, eller jag mådde faktiskt inte så bra när slutade jobba för ett tag sen… Men jag går ju inte ut och skjuter ner folk för det. Så sjuk kan jag inte vara. Bara må lite konstigt ibland.

Tänk att det finns de här dårarna mitt ibland oss! Tänk att de där med riktiga psykiska diagnoser verkligen ska få leva mitt i vårt samhälle. Jag menar, det fattar väl vem som helst att det är farligt, för oss alla andra. Vem vet vad de plötsligt kan få för sig i sin sjuka hjärna? Rätt vad det är står de där i min buss med en machete i handen. Fatta att jag blir rädd!

Hm, vilket dilemma det blir nu när vetenskapen tvekar om Breivik är frisk eller sjuk. Hur ska jag då veta vem som är ond? Då kan det ju vara vem som helst!

Läs om konsekvenserna av Breiviks diagnos i Breivikrättegången: Rättspsykatrin inför rätta – DN.SE., eller Trollhares blogg efter Anna Lindh-mordet eller annat intressant.se om Anders Breivik och hans eventuella sjukdom.

Om Agneta Werner

Jag heter Agneta Werner, nu mer frisk än sjuk. Under mycket lång tid bestod livet av upprepade självmordsförsök, självskadande och ett ändlöst antal dygn, månader, år inom slutenvården, såväl allmänpsyk som rättspsyk. Jag har börjat undra över vad det var som fattades mig. Vad det var som gjorde att det tog över 20 år att komma upp på banan igen.
Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sjuk eller ond

  1. Lena Lundgren skriver:

    Mycket tänkvärt Agneta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s