Återhämtning

Min intention med den här bloggen är att den ska handla om återhämtning från svår psykisk ohälsa. Min väg tillbaka.

Igår lärde jag mig två saker:

1. Seritoninet som är nån slags transmittersubstans (?!) som påverkar mitt humör o välmående är till 80-90% kopplat till tarmsystemet i min kropp.
Om det är sant som gastroexperte jag träffade igår sa så är det inte så konstigt att magen kraschar samtidigt som min psykiska hälsa kraschar. Hmm! Spännande!

2. Jag har de senaste dagarna funderat mycket kring blodsockerkurvor o bipoläritet. Jag har för länge sen känt att jag måste passa mig för snabba blodsockerrusher.

Nu har jag börjat se en mer allvarlig konsekvens – för mig i alla fall. De sätter igång en ganska kraftig svängning i mitt humör. Vilken i sig lätt sätter fart på mina ändå rätt känsliga humörsvängningar. Det är som att pendeln sätts igång. Väl där är risken stor att jag får stora svårigheter att komma tillbaka i det förhållandevis jämna humöret.

Alltså kan en ”sockerfylla” med påföljande snabba blodsockerrush sätta igång mina bipolära svängningar. Alla känner nog av den tillfälliga humör- och energigungningen visst sockerintag kan ge. Skillnade för mig med både bipolaritet och borderlineproblematik är att jag har mycket svårare att nå en jämvikt igen.

Min slusats av detta är alltså den att människor med liknande problematik som min bör sträva efter en så jämn blodsockernivå som bara är möjligt.

Jag är värdelös på dieter och ständigt nyttig mat. Men för mig funkar det rätt bra om jag äter med jämna mellanrum o förhållandevis tätt. Sen tror jag att även regelbunden sömn och motion gör sitt till för balansen. Dessutom kräver mitt välmående viss medicinering – inte att förakta.

Om Agneta Werner

Jag heter Agneta Werner, nu mer frisk än sjuk. Under mycket lång tid bestod livet av upprepade självmordsförsök, självskadande och ett ändlöst antal dygn, månader, år inom slutenvården, såväl allmänpsyk som rättspsyk. Jag har börjat undra över vad det var som fattades mig. Vad det var som gjorde att det tog över 20 år att komma upp på banan igen.
Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s